I dag hadde Vg2 barne- og ungdomsarbeiderklassene besøk fra Voksenopplæringen i Kvinesdal, som fortalte om Afrika og fattigdom.

Bilde 1

Ahmed Said Dalib og Abdeta Aman Gando hadde lagd en fin presentasjon som viste årsakene til fattigdommen i Afrika. De 4 viktigste årsakene er krig og konflikter, urettferdighet og korrupsjon, kolonitiden og naturkatastrofer. De som flykter gjør det som regel på grunn av konflikter mellom etniske grupper og krigsførsel.

Bilde 2

I de fleste land i Afrika lever mellom 30 – 50 % i fattigdom og i noen land over 50 %. Det betyr at de har ca. 12 kr dagen til å leve for.

Bilde 3

Folk har lite mat, de lever under dårlige forhold og de færreste får en utdanning. Jente blir gift tidlig og mange mister deres ektemenn på grunn av krig og konflikter. De blir da alene om å ta vare på barna.  Skal Afrika komme ut av fattigdom må det bli slutt på krig og konflikter og kvinner må få utdannelse og komme ut i jobb.

Afrika har gjennom historien blitt tappet for kompetanse og kunnskap, først på grunn av kolonitiden og slavehandel, mens interne konflikter, naturkatastrofer, sult og sykdommer har forverret situasjonen. Naturkatastrofer som tørke og flom ødelegger grunnlaget for jordbruk, deres husdyr sulter i hjel og menneskene mister deres livsgrunnlag.

Vi spurte dem hva de savner mest. De savner mest deres familier, deres venner, naturen og klimaet. De trives i Norge, de syns kvindølene er vennlige og hyggelige, men kanskje litt tilbakeholdne og forsiktige av natur. "Kom og snakk med oss" sier de. De ønsker å reise tilbake til deres hjemland hvis det blir mulig en dag, inntil da ønsker de å få en utdannelse og en jobb.

Religion er ikke et problem i Afrika sa de. Der lever kristne, muslimske, hinduer, jøder fredelig sammen. Islam betyr "i fred for", "i sikkerhet for", ubedervet og hengivenhet. Lever du etter Islam gjør du gode ting, ikke vonde. For muslimer er det vondt å høre at muslimer er terrorister. Det er de ikke, de ønsker å leve i fred. Men innenfor alle religioner er der fanatikere og maktpersoner som misbruker religion til eget formål.

"Hva viste dere om Afrika før – og vet dere mer nå?", spurte de. "Hva forbinder dere med Afrika?"

For meg er det elefanter, løver, Den afrikanske farm, regnskog og ørken, fargerike klær, fengende musikk, sprintere i OL, DINA, sultkatastrofer og smilende barn. Jeg har alltid undret meg over at barna smiler og leker i situasjoner som er preget av vold, fattigdom og sykdom. De har lite men det de har deler de med andre.

Her står det VELKOMMEN på flere språk. Mange som flykter reiser gjennom flere land, og de lærer seg flere språk. Ikke bare lærer de seg ulike språk men de må lære seg ulike alfabeter.

Bilde 4

Til våren avslutter elevene i 10. klasse ungdomsskolen og de vil søke seg inn på videregående skole. Deres drøm er å få en utdannelse og skape et godt liv for seg selv og sine.

Jeg håper vi ser flere av dem til neste år.

av Røynestad, Kim Ronny, publisert 18. november 2016 | Skriv ut siden