Restaurant- og matfag

Restaurant- og matfag er for deg som ønsker å jobbe med mat, næringsmiddelproduksjon og servering.

 

Du lærer:

  • om kosthold, næringsmidler og ernæring
  • tilberedning og servering av mat
  • behandling av råvarer, mat og drikke
  • om mattradisjoner
  • om helsefremmende livsstil og hygiene

Du bør være

  • praktisk anlagt og ha godt håndlag
  • kreativ og nøyaktig
  • serviceinnstilt

Hva kan du bli?

  • kokk, ernæringskokk eller servitør
  • baker eller konditor
  • pølsemaker eller kjøttskjærer
  • slakter eller ferskvarehandler
  • fagarbeider i sjømatproduksjon eller industriell matproduksjon

Arbeidssteder

  • hotell- eller restaurantnæringen
  • sykehus og helseinstitusjoner
  • næringsmiddelindustrien
  • bakerier, konditorier eller slakterier
  • forretninger som selger ferskvarer

 

Timefordeling for restaurant- og matfag

Timefordeling for restaurant- og matfag
Timetall/Fag vg1 vg2
Engelsk 140 0
Kroppsøving 56 56
Matematikk 1P-Y eller 1T-Y 84 0
Naturfag 56 0
Norsk 0 112
Samfunnskunnskap 0 84
Bransje og arbeidsliv 140 0
Råvare, produksjon og kvalitet 337 0
Yrkesfaglig fordypning 168 253
Kokk- og servitørfag 0 477

Første år - Restaurant- og matfag

 

Bilde av en elev som holder et par tallerkener med ferdig matrett. - Klikk for stort bilde BRKLYN

 

På vg1 får man den grunnleggende opplæringen og kompetansen i restaurant- og matfag. Som elev skal du både ha praktiske fag og teoretiske fag. Engelsk, kroppsøving, matematikk og naturfag er obligatoriske fellesfag, utover disse har du følgende felles programfag;

- bransje, fag og miljø
- kosthold og livsstil
- råstoff og produksjon

På Vg1 har elevene også prosjekt til fordypning. Dette legger skolen tilrette for i løpet av skoleåret. Prosjekt til fordypning handler om at du som elev skal gå i dybden i et fagområde og lære deg nye ting, kanskje gjennom å være utplassert i en bedrift.

Andre år - Kokk- og servitørfag

 

Bilde av elev som viser frem en matrett han har laget. - Klikk for stort bilde BRKLYN

 

Når man går vg2 velger man linje. Hos oss på Flekkefjord videregående skole kan du velge kokk- og servitørfag. Som elev får du da fellesfagene norsk, engelsk, samfunnsfag og kroppsøving. Du har også valgfagene;

  • kosthold, ernæring og helse
  • råvarer og produksjon
  • servering, bransje og miljø

Du har også prosjekt til fordypning.

Veien videre

Når vg2 er fullført kan du velge mellom å gå ut i lære eller å ta tredje året med påbygg for å få generell studiekompetanse. Det er en billett videre til høyere utdanning.

Hvis du velger å ta to år i lære etter vg2 kokk- og servitørfag kan du velge mellom følgende yrkesgrener;

- instutisjonskokkfaget
- kokkefaget
- servitørfaget

Etter to år i lære får du muligheten til å gå opp til fagprøve for å fullføre utdannelsen. Du kan da jobbe som baker, servitør, kokk, slakter eller pølsemaker for å nevne noe.