Restaurant- og matfag

Alle yrkene du kan velge mellom etter denne utdanningen handler om mat. Du kan få jobb i ferskvaredisk i butikk, café, storkjøkken, restaurant, slakteri, bakeri og konditori. Du kan jobbe med å lage maten - eller å servere den.

Klikk for stort bilde 

Du lærer:

  • om kosthold, næringsmidler og ernæring
  • tilberedning og servering av mat
  • behandling av råvarer, mat og drikke
  • om mattradisjoner
  • om helsefremmende livsstil og hygiene

 

Hva kan du bli?

  • kokk, ernæringskokk eller servitør
  • baker eller konditor
  • pølsemaker eller kjøttskjærer
  • slakter, butikkslakter eller sjømathandler
  • fagarbeider i sjømatproduksjon eller industriell matproduksjon

 

 

Timefordeling - RM
Timetall/Fag vg1 vg2
Engelsk 140 0
Kroppsøving 56 56
Matematikk 1P-Y eller 1T-Y 84 0
Naturfag 56 0
Norsk 0 112
Samfunnskunnskap 0 84
Bransje og arbeidsliv 140 0
Råvare, produksjon og kvalitet 337 0
Yrkesfaglig fordypning 168 253
Kokk- og servitørfag 0 477

Første år - Restauran- og matfag

Klikk for stort bilde 

På vg1 får man den grunnleggende opplæringen og kompetansen i restaurant- og matfag. Som elev skal du både ha praktiske fag og teoretiske fag. Engelsk, kroppsøving, matematikk, naturfag og norsk er obligatoriske fellesfag, utover disse har du følgende felles programfag;

- bransje, fag og miljø
- kosthold og livsstil
- råstoff og produksjon

På Vg1 har elevene også prosjekt til fordypning. Dette legger skolen tilrette i løpet av skoleåret. Prosjekt til fordypning handler om at du som elev skal gå i dybden i et fagområde og lære deg nye ting, kanskje gjennom å være utplassert i en bedrift.

Andre år - Kokk- og servitørfag

Klikk for stort bilde

Når man går vg2 velger man linje. Hos oss på Flekkefjord videregående skole kan du velge kokk- og servitørfag. Som elev får du da fellesfagene norsk, engelsk, samfunnsfag og kroppsøving. Du har også valgfagene;

  • kosthold, ernæring og helse
  • råvarer og produksjon
  • servering, bransje og miljø

Du har også prosjekt til fordypning.

Veien videre

Når vg2 er fullført kan du velge mellom å gå ut i lære eller å ta tredje året med påbygg for å få generell studiekompetanse. Det er en billett videre til høyere utdanning.

Hvis du velger å ta to år i lære etter vg2 kokk- og servitørfag kan du velge mellom følgende yrkesgrener;

- instutisjonskokkfaget
- kokkefaget
- servitørfaget

Etter to år i lære får du muligheten til å gå opp til fagprøve for å fullføre utdannelsen. Du kan da jobbe som baker, servitør, kokk, slakter eller pølsemaker for å nevne noe.

Til toppen